Krótko na temat protetyki bez implantów

wane są jako, A-?, A-?. Podział klasyfikacji zależny jest od średnicy aksonu i szybkości przewodzenia. Większość włókien w miazdze należy do włókien A-?, które są odpowiedzialne za krótki, ostry i dobrze zlokalizowany ból i mają n

Krótko na temat protetyki bez implantów

edytuj kod w internetowej encyklopedii

W miazdze zęba, między ubogokomórkową warstwą Weila a miazgą właściwą, włókna tworzą gęsty splot Raschkowa.


Są to nerwy mielinowe i klasyfikowane są jako, A-?, A-?. Podział klasyfikacji zależny jest od średnicy aksonu i szybkości przewodzenia. Większość włókien w miazdze należy do włókien A-?, które są odpowiedzialne za krótki, ostry i dobrze zlokalizowany ból i mają niski próg pobudliwości.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka


żuchwowego (V3) (dla żuchwy). Nerw szczękowy oddaje

Do jamy zęba wnikają dwa rodzaje włókien: włókna czuciowe z nerwu trójdzielnego, przewodzące czucie bólu, i współczulne ze zwoju szyjnego górnego, regulujące przepływ krwi w naczyniach miazgi.


Pochodzą z 2 i 3 gałęzi nerwu trójdzielnego czyli z nerwu szczękowego (V2) (dla szczęki) i od n. żuchwowego (V3) (dla żuchwy).


Nerw szczękowy oddaje gałąź (n. podoczodołowy), która przechodzi przez szczelinę oczodołową dolną, wewnątrz bruzdy podoczodołowej i przez kanał podoczodołowy, gdzie oddaje kolejno gałązki zębodołowe górne tylne, górne środkowe i górne przednie tworząc splot zębowy. Gałązki zębowe splotu zębowego kierują się ku otworom wierzchołkowym korzeni zębów.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka



Jest wiele czynników, które mają wpływ na zdrowie naszego organizmu, takie jak dieta, ruch, odpowiednia pielęgnacja i higiena. Tak samo rzecz ma się z zębami. W celu utrzymania naszego uzębienia w jak najlepszym stanie powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że pewnych czynności oraz produktów należy unikać. Jednym z czynników mających zły wpływ na szkliwo jest spożywanie słodzonych napoi gazowanych. Innym, nieco bardziej zaskakującym, jest mycie zębów po spożyciu kwaśnych produktów, dlatego że kwasy sprawiają, że szkliwo staje bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Także węglowodany, a w szczególności słodycze, nie służą naszym zębom. Odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej też jest kluczowa, jeśli chodzi o ochronę szkliwa, jej zbyt niski poziom nie jest korzystny dla naszych zębów.



© 2019 http://informator.augustow.pl/